Ir al contenido

Elisa Gundín rep el premi al millor treball Fi de Grau

Fecha:

Categorias: Destacados, Educación, General, Noticias, Pinoso

Elisa Gundín rep el premi al millor treball Fi de Grau

  • El parlar del Pinós l’eix central del treball

El passat divendres l’estudiant pinosera Elisa Gundín Morales va ser guardonada amb el premi de la Càtedra de Multilingüisme de la Universitat d’Alacant al millor Treball de Final de Grau (TFG), sobre didàctica del plurilingüisme.

El treball d’Elisa porta per nom “La variació lingüística i l’estandarització en valencià: una proposta didàctica per a les aules de primària, un treball que va desplegar al col·legi San Antón, quan realitzava les pràctiques.

Segons Elisa el treball va nàixer perquè és una apassionada de la seua llengua, del valencià” i al Pinós tenim un parlar nostre, conta que els xiquets i xiquetes, tots, utilitzem a diari paraules que no estan normalitzades, però que nosaltres acceptem i coneixem gràcies a la cultura i el parlar popular. Amb esta premissa es va plantejar si com a mestra devia corregir-les i ensenyar sols el valencià normalitzat o posar també en valor estes paraules pròpies.

A partir d’un llistat de paraules com ara cuscanelles, morregals, rodete, tomata, aximponar, etc va començar el treball que va acompanyar amb activitats de gaming didàctiques basades en jocs con pasaparaula o qui vol ser milionari adaptat a les paraules. Esta metodologia la va posar en pràctica al col·legi San Antón i va arribar a la conclusió que els xiquets i xiquetes sabem perfectament quan utilitzar el parlar estàndard o normalitzat i quan fer-ho amb el col·loquial típic del Pinós.

Elisa aposta per mantenir viva la nostra llengua, assegura que estes paraules són part de la nostra cultura i que no hem de perdre les nostres arrels, “el més important és que aprenguen i coneguen la llengua i totes les seues possibilitats”

El treball ha tingut gran repercussió i segons conta Gundín, el tribunal avaluador va preguntar a mestres sobre les paraules pinoseres, la relació amb la llengua que podrien tindre i els arrels culturals, moltes els tenien, però altres són innovadores i úniques del Pinós com ara “rodete”.

El premi, dotat amb 500€ va ser atorgat a l’acte d’inici de curs que es va organitzar conjuntament des de la Universitat d’Alacant amb la Càtedra de Multilingüisme i el Departament de Filologia Catalana de l’organisme. Un espai on es va reflexionar sobre la situació actual i les perspectives de futur del sistema educatiu valencià.

Entrevista a Elisa Gundín: https://acortar.link/Q4qUMJ

Te puede interesar